Jakie właściwości ma lanolina? Rodzaje lanoliny

Lanolina od wieków ma zastosowanie farmaceutyczne i kosmetyczne. Stanowi ważny składnik maści, a także jest wykorzystywana przy produkcji środków opatrunkowych i do prania oraz błyszczyków, pomadek, kremów nawilżających i balsamów do ciała. Co ciekawe, ten naturalny wosk zawdzięczamy owcom. Jakie właściwości ma lanolina i jakie jest jej zastosowanie? Poznajcie rodzaje lanoliny.

Lanolina – właściwości

Zastosowanie lanoliny jest bardzo szerokie dzięki wielu pożądanym w pielęgnacji właściwościom. Przede wszystkim lanolina nawilża skórę i tworzy na niej warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernej utracie wody.

Ponieważ pod względem składu lanolina przypomina warstwę lipidową ludzkiego naskórka, chroni skórę przed działaniem szkodliwych czynników, takich jak niskie temperatury i wiatr. Ponadto lanolina zapobiega keratynizacji, czyli nadmiernemu narastaniu naskórka. Co więcej, nadaje skórze miękkość i elastyczność. Ta właściwość lanoliny jest wykorzystywana także przy produkcji środków do prania.

Lanolina ma właściwości natłuszczające, dlatego jest dodawana do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej, która nie wytwarza wystarczającej ilości sebum. Ponadto zapobiega łamliwości włosów i rozdwajaniu się końcówek oraz ułatwia ich rozczesywanie.

Lanolina przyspiesza gojenie ran i łagodzi stany zapalne, dlatego stosuje się ją przy pieluszkowym zapaleniu skóry u niemowląt i pęcherzach stóp.

Rodzaje lanoliny

Lanolina zdjęta prosto z owcy wraz z jej wełną nie jest stosowana w kosmetykach – żeby mogła stać się składnikiem kosmetyków, musi zostać oczyszczona. Wyróżniamy dwa główne rodzaje lanoliny:

  • Lanolina bezwodna, inaczej czysta (lanolinum anhydricum)
    ma ciemnożółty lub żółtobrązowy kolor, kleistą, gęstą konsystencję i lekko alkoholowy zapach. To właśnie lanolina bezwodna znajduje się w kosmetykach i maściach oraz kryje się pod ogólnym pojęciem „lanolina”,
  • Lanolina uwodniona
    zawiera 25-28% wody. Stosuje się ją w smarach i olejach emulgujących oraz w procesie wykańczania różnego rodzaju materiałów, takich jak drewno i tkaniny.

Lanolina jest poddawana wielu procesom chemicznym i fizycznym, które mają na celu wyeliminowanie nieprzyjemnego zapachu i kleistej konsystencji. Im mniej oczyszczona lanolina, tym ma intensywniejszy zapach i bardziej nasycony żółty kolor.

Lanolina – zastosowanie

Lanolina ma bardzo szerokie zastosowanie. Występuje w balsamach do ciała, kremach nawilżających, pomadkach i błyszczykach do ust, dezodorantach oraz mydłach. Za względu na swoje właściwości zmiękczające i kojące stosuje się ją w środkach zwalczających atopowe zapalenie skóry i łuszczycę. Ponadto lanolina zmiękcza skórki przy paznokciach.

Lanolina znajduje się w płynach do płukania tkanin, które zmiękcza, i wełny oraz w kremach przeznaczonych dla najmłodszych dzieci. Wykorzystuje się ją również przy produkcji bandaży.

Ponadto lanolina ma działanie, z którego korzysta się poza branżą farmaceutyczną i kosmetyczną. Ze względu na swoje właściwości antykorozyjne stosuje się ją przy konserwacji łodzi i skóry, natłuszczaniu mechanizmów (w tym broni) oraz w smarach narciarskich.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *