Piwonia jest rośliną leczniczą. Jej kwiaty zbiera się w czerwcu, a korzeń wykopuje się wiosną lub jesienią. Z tych surowców można zrobić kosmetyki pielęgnacyjne i pyszne nalewki. Kwiaty usprawniają krążenie krwi, przeciwdziałają pękaniu naczynek, posiadają właściwości łagodzące, przeciwalergiczne i uspokajające. Korzeń natomiast redukuje nadmierne wydzielanie sebum, chroni skórę przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych i powstawaniem przebarwień, uelastycznia skórę, pomaga w leczeniu trądziku i atopowego zapalenia skóry.
Z kwiatów piwonii sporządzimy między innymi tonik, napar lub nalewkę. Jak to zrobić? Tonik z piwonii możemy stosować na opuchnięte i zmęczone oczy oraz na wypryski, trądzik i krostki na twarzy, dekolcie lub plecach. Płatkiem kosmetycznym nasączonym w toniku przecieramy skórę. Waciki możemy także położyć na oczach na kilkanaście minut. A jak zrobić napar z kwiatów piwonii? Do szklanki wrzącej wody dodajemy dużą łyżkę kwiatów, przykrywamy na 15 minut, potem przecedzamy. Napar pijemy małymi łykami.
Korzeń piwonii doskonale nadaje się do zrobienia nalewki. Rozdrobniony korzeń należy zalać 0,5 litra alkoholu 40 – 70% lub mocnego czerwonego wina. Pozostawić na dwa tygodnie, a następnie odcedzić. Zewnętrznie nalewkę stosuje się na zmiany skórne i trądzikowe. Aplikację powtarza się dwa lub trzy razy dziennie. Wewnętrznie nalewka zapobiega wypadaniu włosów i łagodzi objawy wielu chorób.
Z piwonii przygotujemy także odwary i okłady. Te ostatnie przykładamy na objęte chorobą lub podrażnieniami miejsce dwa lub trzy razy dziennie. Odwary zaś sporządzamy na bazie korzenia piwonii zalanego szklanką wody. Następnie gotujemy przez kwadrans i odcedzamy. Odwar przeznaczony jest do spożywania wewnętrznego przy problemach trawiennych i oddechowych.
Dodaj komentarz