Czekolada w kosmetyce – właściwości i zastosowanie
Czy słyszałaś kiedyś o smacznych kosmetykach? Jeżeli nie, to masz okazję zrobić taki produkt w domu. Co należy przygotować? Wszystkie składniki znajdziesz w kuchni lub kupisz w drogerii. Są to: czekolada, masło kakaowe i oliwa z oliwek. Głównym składnikiem balsamu jest czekolada. Jakie właściwości posiada? Po pierwsze, silnie nawilża i zmiękcza skórę. Po drugie, posiada działanie odmładzające, oczyszczające i ściągające skórę. Sprawia, że jest ona elastyczna, jędrna i gładka. Po trzecie, neutralizuje działanie wolnych rodników i chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Z tych powodów czekolada jest często wykorzystywana podczas zabiegów kosmetycznych, głownie maseczek i masaży.
Kosmetyki z czekoladą: balsam i peeling
Czekoladowe kosmetyki świetnie zregenerują, oczyszczą i, co najważniejsze, uperfumują skórę ciała. Sprawdź, jak przygotować peeling i balsam czekoladowy.
Do sporządzenia peelingu potrzebne ci będą: płaska łyżka kakao, jedna łyżeczka miodu, dwie łyżeczki cukru i olejku migdałowego (lub innego wybranego przez ciebie). Wszystkie składniki wymieszaj w taki sposób, żeby otrzymać masę o konsystencji właściwej peelingowi. Nałóż na wilgotne ciała i masuj przez około trzy minuty. Następnie spłucz ciepłą wodą i zaaplikuj czekoladowy balsam. Peeling złuszczy martwy naskórek, poprawi krążenie krwi, wygładzi i rozjaśni skórę oraz uelastyczni i ujędrni ciało.
A jak przygotować balsam czekoladowy? W rondelku rozpuść 50 gramów masła kakaowego. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj do niej łyżeczkę oliwy z oliwek. Następnie dolej roztopione masło kakaowe i wymieszaj. Całość przelej do czystego pojemniczka i wstaw na godzinę do lodówki. Używaj po każdym prysznicu lub kąpieli, a także po peelingu.
Dodaj komentarz